Április 21. - a nem mobilbarát weboldalak fekete betűs napja

Seosiker mobilra optimalizált

A Google meglepő lépést tett 2015. február 26-án: 2 hónappal előre bejelentette, hogy nagy algoritmusváltozást eszközölnek, amelyek a nem mobilbarát weboldalakat érinti majd hátrányosan.
Meglepő a bejelentés, mert előre szólnak és még időt is hagynak arra, hogy a weboldal tulajdonosok felkészüljenek és változtassanak.

Miért csak most szólunk?

A meglepetés számunka is meglepetés volt és kivártunk. Nem először fordulna elő a "történelemben", hogy bedobnak egy témát a nép közé, hogy csámcsogjon rajta, aztán az egészből nem lesz semmi. Most úgy néz ki, hogy ez a terv marad, mert a mai napig nem találkoztunk ennek ellentmondó hírrel. (2015.04.20. reggelén a Google meg is erősítette a #Mobilgeddon -nak keresztelt algoritmus frissítését.)

Mit jelent az, hogy mobilbarát weboldal?

Leegyszerűsítve: azok a mobilbarát weboldalak, amelynek PC-s tartalommal megegyező mobiltartalma van és ezt a tartalmat mobil készülékről (okostelefon, tablet) úgy éri el és olvashatja, hogy ahhoz nem kell húzást, csúsztatást alkalmazni, valamint minden funkció elérhető ugyanúgy, mintha PC-ről tekintené azt meg a látogató.

Bővebben: ha a weboldalad látogatója mobil készülékről szeretné megnézni a weboldalad tartalmát, akkor azt minden nehézség nélkül meg kell tudnia tenni.

 • Ugyanazokat a tartalmakat kell látnia a weblapod látogatójának, mint a PC-n, le kell tudni a videókat játszania, megnézni a képeket.
 • A képernyőn látszottaknak pedig el kell férnie pont akkora méretben (szélességben), mint amekkora a mobilkészülék képernyője, nem lóghat ki jobbra-balra.
 • Az akciógomboknak akkorának kell lennie, hogy azt könnyedén meg tudja nyomni a felhasználó nagyítás nélkül.
 • A betűkre is ez vonatkozik: ne az olvashatóság rovására legyen lekicsinyítve az oldal.
 • A legtöbb mobilos böngésző nem jeleníti meg a Flash tartalmakat, ezért ezeket ne használd a weboldaladon.
 • Az eszközhöz alkalmazkodó megjelenés nézete konfigurálva legyen "meta viewport" címke használatával.

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy mobilbarát-e a weboldalad?

Erre többféle mérőeszköz nyújt segítséget. Természetesen elsőként említem ellenőrző eszközünket, amely különböző felbontásokban és többféle beállítási módokban vizsgálja, hogy weboldalad mennyire használható mobilkészüléken.

Ennek kiegészítéseként ajánlom a Google weboldal sebességmérő eszközét, amely pár hónappal ezelőtt egészült ki a mobilbarát vizsgálattal: Google PageSpeed Insights. Valamint a Google direkt mobilbarát tesztjét: Google Mobile-friendly. A kettő között lényegi különbség van: ha a Googlebot robot.txt által ki van tiltva a weboldalról, akkor a Mobilbarát teszt nem tudja beolvasni a JavaScript, CSS, és egyéb forrásokat.

Ha van Webmaster Tools regisztrációd, akkor ezen a felületen is figyelmezteti a webmestereket a Google, hogy ha adott weboldal nem mobilbarát.

Mit lehet tenni, hogyha kiderül nem mobilbarát a weblapod?

Először is venni egy nagy mély levegőt, aztán pedig a programozód felhívni. Attól függően, hogy milyen alapon nyugszik a mostani weboldalad, úgy találhattok megoldást. Lehetséges, hogy kisebb beállítási gond van, amelyet grafikai módosítással meg is lehet oldani, de az is lehet, hogy teljesen át kell gondolnod weboldalad szerkezetét és teljesen új weboldalt készíttetni. Ez utóbbi súlyos hetekbe is telhet.

Mennyibe kerül egy weboldal mobilbaráttá tétele?

Várhatóan az eredeti grafikai kialakítás árával (template) megegyező, de akár annak kétszerese is lehet.

 

Szemügyre vettük Magyarország TOP100 leglátogatottabb weboldalát

Tapasztalati tényező, hogy ha egy weboldal már sok éves és masszív látogatottsággal rendelkezik, akkor holmi algoritmus frissítéstől nem fog hátast dobni. Viszont mivel ezek olyan weboldalak, amelyek sokezer napi látogatót szolgálnak ki, követelmény velük szemben is a felhasználóbarátság. Ha weboldaluk nem mobilbarát, akkor akkor több ezer látogatótól is elesnek, ami főként kereskedelmi oldal esetében nagy luxus hanyagság lenne részükről.

Az Alexa Magyarország TOP100-as weboldalak többsége 65% feletti technológiai indexszel rendelkezik.

Alexa Top100 technológiai indexei

 A vizsgált Alexa Magyarország TOP100-as weboldalak 27%-a nem mobilbarát weboldal.

Alexa TOP100 mobilbarátság vizsgálata

Mobilbarát weboldalak %-os aránya

 

Az elkövetkező napokban megfigyelünk több olyan weboldalt, amelyek nem mobilbarátak (az Alexa Magyarország TOP100-ból és általunk még a reszponzív időszak előtt készített weboldalakból). Kíváncsiak vagyunk, hogy mikor ér ide az algoritmus szele, amely nem egyszerre fog érvénybe lépni minden országban.

Élesné G. Szilvia SEO szakértőÉlesné G. Szilvia
SEO szakértő

Miért minket válassz?

 • Szupergyors, 1 perc alatt elvégezhető SEO teszt.
 • Részletes elemzés 80+ szempont alapján.
 • Költséghatékony, lényegretörő SEO eszköz.
 • Megbízható, sokat tesztelt megoldásokat tartalmaz.
 • Folyamatosan követett SEO elvek alapján módosítjuk tesztjeinket.

Kosár

A kosár tartalma 0 kupon.
Összesen 0 Ft
Bezár
A kupon sikeresen a kosárba került

Mit kapsz eredményül?

Seeky megmutatja az indexszámokat