Ezzel a 8 ponttal ellenőrizd, hogy rendben van-e az oldalad szövege

Ellenőrizd le weblapod szövegét még ma

Jól tudjuk, hogy több mint 200 tényezőt vizsgál a Google, mikor egy weboldalt rangsorol, de kétségtelen, hogy egyes elemek fontosabbak, mint mások. A Panda nevű algoritmus megjelenése óta a weblap tartalmi része a legkritikusabb kérdés. Az alábbi nyolc pontot még ma ellenőrizd a honlapodon!

Ha az alábbi lista szerint rendben van az oldalad, akkor már többet tettél keresőoptimalizációs szempontból, mint a vetélytársaid többsége. Természetesen ezzel nincs vége a munkának, de olyan fontos alapvetések ezek, melyekkel érdemes kezdeni.

Használd a mellékelt checklistet, mert abban konkrét webcímeket is találsz az oldalad teszteléséhez! A checklist innen letölthető, így akár ki is nyomtathatod vagy megmutathatod a webfejlesztődnek: http://szovegiras.kreativkontroll.hu/seo_checklist.pdf

1. A fő kulcsszavad szerepeljen a főcímekben!

Nemcsak a H1 címben, de az oldalad title metaelemében is szerepeljen a legfontosabb kulcsszavad, sőt figyelj arra is, hogy minél előrébb kapjon helyet.

2. Nézd meg, milyen hosszúak az anyagaid!

Több elemzés szerint a hosszabb tartalmak rangsorolási előnyt jelentenek. Ez nem azt jelenti, hogy végtelen hosszúságú, senki által el nem olvasható cikkeket közölj, hanem azt, hogy ne a szokásos és unalmas egyflekkes, azaz 1500 karakteres rövid anyagokkal akarj a csúcsra törni.

Jelenleg mindenki ilyen nyúlfarknyi cikkeket publikál vagy éppen vásárol a szövegíróktól, ezekkel tehát nem nagyon tudsz kitűnni, ha azt szeretnéd, hogy a Google szakmailag hitelesnek tekintsen. Be kell látnunk, hogy a szakmai blogbejegyzések tartalmasabbak, és nem csupán féloldalasak. A SERPIQ elemzése szerint a 2000 szónál hosszabb (bő tízezer karakteres) anyagok jelentősen jobban szerepelnek a rangsorolásnál.

Ez természetesen azt is jelenti, hogy a naponta ontott rossz minőségű anyagoknál többet számít a ritkábban megjelenített, egyedi, minőségi tartalom. Ez a cikk például 7818 karakter hosszú, és nagyjából ilyen hosszúságú szakmai anyagokat lehet kényelmesen elolvasni, ráadásul a Google is kedveli őket (a szakmai blogomban is csak ilyeneket publikálok, nem pedig csak azért írok, mert muszáj).

3. Ügyelj arra, hogy gyorsan töltődjék le az oldalad!

Már a csapból is ez folyik a SEO-s oldalakon, de tényleg fontos, hogy a lap minél hamarabb betölthető legyen az összes platformon.

Ha módodban áll jobb minőségű tárhelyre költözni, ne sajnáld rá a pénzt. Ha pedig költözöl, már érdemes biztonságos https kapcsolatot vásárolnod, mivel az egyik legújabb bejelentés szerint a jövőben ez is rangsorolási tényező lesz. Nyilvánvalóan a biztonságos kapcsolat sokkal fontosabb egy webáruház számára, mint egy egyszerű blog esetében, de érdemes most meglépni, mert a keresőoptimalizációban a sok apró előnyből juthatunk el a végső, nagy eredményhez.

Szintén teszteljük az oldalunkat több platformon is: már nem elég asztali gépen jól működő oldalt összehozni, hiszen táblagépeken és okostelefonokon is sokan böngésznek. Ha nem jól jelenik meg az oldalunk a mobiltelefonokon, akkor az onnan indított kereséseknél a Google hátra fog minket sorolni.

Az oldalad sebességéhez és reszponzivitásához tesztfelületeket a föntebb belinkelt checklistben találsz!

4. Legyen az oldalad megbízható!

Míg évekkel ezelőtt mindenki az oldala PageRank-értékét figyelte, mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ez már sokadrangú szempont. Megjelent a ThrustRanknek nevezett, pontosan nem mérhető érték, mely azt jelzi, mennyire tartja megbízhatónak az oldalunkat a Google. Például a pocsék minőségű anyagokkal rendelkező, hirdetésekkel teletűzdelt oldalak TR-értéke alacsony.

Honnan tudja a Google, hogy melyik oldal megbízható és melyik nem? Onnan, hogy ún. minőségi mutatókat keres. Minőségi mutató például egy hivatkozott cikk, egy kép, egy értékes anyagokra linkelő publikáció, illetve az is, ha az oldalad nincs teletömve hirdetésekkel. Leegyszerűsítve: amit te ránézésre minőséginek ítélsz, azt általában a Google is annak látja.

Közvetlenül nem tudod növelni a TR-értékedet, de igyekezz hosszú távban gondolkodni: rendszeresen publikálj jó minőségű anyagokat, valamint lehetőleg oszd meg az anyagaidat a közösségi médiában is, legyél szakmai fórumok rendszeres hozzászólója. Ahol lehet, jelenj meg – s jelenítsd meg a publikációidat.

Ha jó munkát végzel, nő a doméned tekintélye is, a DA-érték, amely szintén rendkívül fontos rangsorolási tényező, ráadásul többé-kevésbé mérhető is (lásd a checklistet).

5. Ellenőrizd a kulcsszavakat az oldaladon!

Már hiába töltöd ki a metaelemek között a kulcsszavakat, a Google ezt 2009 óta nem veszi figyelembe. A kulcsszavak a címsorokban jelenjenek meg, valamint írd be őket az anyagod bevezetőjébe. Használj belső linkeket, így a korábbi bejegyzéseidet is jobban pozicionálhatod. A második-harmadik szintű címsorokat se feledd el!

6. Ellenőrizd a linkjeidet!

Már két éve is annak, hogy a „régi linképítés" kora letűnt. Régen elég volt minden mennyiségben linkeket rendelni, linkeket építeni és linkkatalógusokat használni. Ma már ezzel nem segítesz, hanem ártasz magadnak.

Alapszabály, hogy ne a linkek mennyiségét, hanem a minőségét figyeld, az oldalad releváns, értékes lapokról és jó minőségű tartalomról kapja a linkeket. Többet ér egy kitűnő oldal minőségi tartalmából érkező kulcsszavas link, mint száz másik, egyszerű és senki által nem látogatott linkfarmról jövő hivatkozás.

A rossz minőségű linkeket érdemes kitakarítanod. A Google biztosít egy disavow tool nevű eszközt, amellyel a rossz minőségű, káros linkek hatásától megszabadíthatod a weblapodat (az eszközzel jelezheted a Google-nek, hogy a káros linket ne vegye figyelembe).

7. Mérd a dwell time-ot!

A Google rangsorolásában a legfontosabb a felhasználói élmény: ha a látogató megtalálja az oldaladon azt, amit keres, akkor érdemes téged előrébb sorolni. De hogyan derül ki, hogy megtalálta-e? Megnézi a dwell time-ot.

Ez az oldaladon eltöltött időt jelenti: hiába tömöd teli kulcsszavakkal az oldalad a cserépkályhákról, ha nem adsz jó minőséget, ezért az oda kattintó látogató pár másodperc múlva visszatér a kereső találati oldalára, és megnéz egy másik lapot. Ez a lepattanás a bounce, amely magas aránya tönkreteheti az oldalad keresőpozícióját.

Természetesen egy egyetlen oldalból álló landing page esetén ez az úgynevezett bounce rate rendkívül magas lesz, ami az oldal jellegéből adódik, így nem okoz bajt. De ha egy magazin cikkét senki sem olvassa el, sőt másik cikkre sem kattint, a Google egyből látni fogja, hogy rossz minőségű anyagok kerültek az oldalra. Ezért is kerülendő, hogy a megjelenő lap hirdetésekkel legyen telezsúfolva.

Cél tehát az, hogy a látogató könnyedén találja meg az őt érintő információt, és azt könnyű is legyen befogadni. Igyekezz növelni a látogatók oldaladon eltöltött idejét, valamint az oldalmegtekintések számát: ajánlj a webáruházadban releváns termékeket, a blogodban linkelj be korábbi bejegyzéseket és így tovább.

8. Szűrd ki a duplikátumokat!

Ellenőrizd, hogy az oldaladon ne legyenek ismétlődések és másolmányok. Előfordul, hogy például egy régről bent maradt kategóriaoldal szövege több helyen is megjelenik vagy a www-vel és anélkül betöltődő lap két külön oldalnak számít (nincsen az egyikről 301-es átirányítás a másikra). Erre nagyon figyelj, és kerüld el!

Nem az a baj, ha a blogod gyűjtőoldalán minden bejegyzésed első bekezdése megjelenik, a keresőrobot ennél fejlettebb. De ha valamiért ugyanaz a szöveg több aloldaladon is szerepel, használd a canonical taget, hogy fölhívja a Google figyelmét az előnyben részesített oldaladra. A régóta nem használt, de a keresőben bent marad aloldalakat pedig tedd noindexre.

Figyelj arra is, hogyan és honnan emelsz át anyagokat! A másolás nemcsak szerzői jogilag jelenthet gondot, de a kereső sem értékeli. Ellenőrizd, hogy a szövegeid valóban egyediek-e, különösen akkor, ha nem te írtad őket! 

http://marketingszoveg.com/blog

Sipos Zoltán szövegíró szakértőSipos Zoltán
Szövegíró szakértő

Miért minket válassz?

  • Szupergyors, 1 perc alatt elvégezhető SEO teszt.
  • Részletes elemzés 80+ szempont alapján.
  • Költséghatékony, lényegretörő SEO eszköz.
  • Megbízható, sokat tesztelt megoldásokat tartalmaz.
  • Folyamatosan követett SEO elvek alapján módosítjuk tesztjeinket.

Kosár

A kosár tartalma 0 kupon.
Összesen 0 Ft
Bezár
A kupon sikeresen a kosárba került

Mit kapsz eredményül?

Seeky megmutatja az indexszámokat