Nincs ötlete? 5 bomba tipp az instant ihletért!

Mit írjunk?Ismerős érzés, hogy ott vibrál Ön előtt a fehér lap, villog a kurzort jelölő függőleges vonal, mégsem tudja, mivel írja tele? Talán furcsán hangzik, de az ötlethez nem kell várni a múzsa csókjára! Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy nálunk, a Szövegírásblognál milyen módszerek segítenek előcsalogatni az ihletet. Próbálja ki ezt az öt, bizonyítottan hatékony tippet, és kezdje el, vagy folytassa elakadt projektjeit egyszerűen!

1.    Írjon szabadon!

Lesse el József Attila és más nagy költők módszerét! Szánjon tizenöt percet arra, hogy mindenféle előzetes tervezgetés nélkül gondolatokat, mondatfoszlányokat vet a papírra. Ne azon töprengjen, hogy ezek hogy függnek majd össze, csak írja azt, ami épp eszébe jut. Még sorban sem kell írnia, csak ahogy éppen sikerül. Alapszabály, hogy minden gondolatnak megsokszorozódik az ereje, ha leírják: dőljön hátra, és nézze át, mit írt! Csodálkozva fogja tapasztalni, hogy a saját fejében is sokkal nagyobb rendet érez majd. Ez a módszer arra is nagyon jó, hogy felfokozza az agyműködést, egyik gondolatról egy másik jut eszébe, és érezni fogja, hogy halad.

2.    Alkosson listát!

A listákat mindenki szereti: az olvasók is, de az író is. Jól áttekinthető, a fő gondolatok pillanatok alatt kiolvashatóak belőle. Ha kicsit már konkrétabb elképzelése van a készülő írásról, alkalmazza ezt a módszert. Listázza a tényeket, érveket, kérdéseket, vagy ötletének fő gondolatait! Szánjon erre is körülbelül 15 percet, eközben ne változtasson a már leírt ötleteken. Ha letelt az idő, nézze át és csoportosítson! Keresse meg, mi mivel függ össze, és az így kialakított új csoportoknak adjon címet! Az eredmény: csinos kis gyűjtemények, ahol minden a helyén van. Már mehet is a honlapjára!

3.    Rajzoljon ötlettérképet!

A „mind map" technikát az egyes ötletek közötti összefüggés megtalálására használják. Vizuális típusoknak igazi megváltás! Ha egy témában kifogyott az ötletekből, írja egy nagy lap közepére a legfontosabb fogalmat. Emelje ki ezt a lapon egy körrel vagy kihúzóval. Gondolkozzon ehhez a fogalomhoz kapcsolódó kifejezéseken, majd ha talált, írja fel ugyanarra a lapra. Ha úgy gondolja, kapcsolódik egy másik ötletéhez, kösse össze őket: az eredmény egy pókhálószerű ábra. Ez a módszer főleg a csoportos ötletelésre kiváló, amikor mindenki hozzáteszi saját gondolatát.

4.    A 6 bűvös kérdés

Egy adott történet leírásához az újságírók gyakran alkalmazzák a „6 bűvös kérdés" módszert.

Ki? Mit? Mikor? Hol? Miért? Hogyan?

Kiváló módszer kavargó gondolatainak rendezésére! Fogjon egy lapot, és írja fel ezt a 6 kérdést egymás alá – majd szép sorban válaszolja meg mindet. Ezt követően tekintse át, amit írt. Ha ezek után még nem érzi úgy, hogy teljes képet sikerült adnia termékéről vagy önmagáról, látni fogja, hol szorul még további magyarázatra. Gondolatait így sokkal jobban tudja vezetni, és olvasóját is gyerekjáték lesz a bűvkörébe vonni.

5.    Kutasson, keressen – az adatok tárháza végtelen!

Ha már említettük a kutatást, plusz egy tippünk a következő: ha önnek nincs ötlete, másnak egészen biztosan van! Keressen a Google-ban, vagy bárhol máshol. Ezek lehetnek cikkek, tanulmányok, képek, adatbázisok, bármi. A lényeg, hogy olvasson minél többet: egészen biztosan rátalál majd az Önnek tetsző gondolatmenetre.

Figyeljen azonban arra, ne vezesse a kezét az adott cikk, olvasson minél több forrásból, hogy a saját gondolatát tudja megfogalmazni. Olvasás közben figyeljen, mi minden jut eszébe: azok lesznek az Ön témái!

Tipp: ha úgy gondolja, horogra akadt valami, ötletét azonnal írja le! Nyisson erre egy jegyzetfüzetet vagy egy Excel-táblázatot. Ez arra is jó, hogy a későbbi szűkös időkben mindig legyenek tartalék ötletei, melyeket bármikor előránthat.

Találja meg saját stílusát!

Azt nem állítjuk, hogy mindegyik tippünk beválik Önnek. Ez emberfüggő: nálunk, a Szövegírásblognál is mindenki más-más módszereket alkalmaz. Próbálja ki egyiket a másik után, és alkalmazza azt, amely Önhöz a legközelebb áll. Gyakran előfordul, hogy a fentiek kombinációja adja ki a tökéletes ötletkereső-stratégiát. Érdemes kísérletezni, mert így töredékére csökkentheti a szövegírással töltött időt!

Egy dolgot nem szabad: el sem kezdeni. Ne várjon ölbe tett kézzel! Az ünnepelt írókat sem bombázza folyton az ihlet: az ő titkuk is a vázlatírás, a gyakorlat és az önismeret. Ezeket pedig Ön is könnyen megtanulhatja!

További, szövegírással kapcsolatos tippekért és ötletekért látogasson el a Szövegírásblog oldalára,  és lessen el újabb trükköket a gördülékeny írásért!

Langmár Zsuzsanna
Üzleti kommunikációs szakértő

Miért minket válassz?

  • Szupergyors, 1 perc alatt elvégezhető SEO teszt.
  • Részletes elemzés 80+ szempont alapján.
  • Költséghatékony, lényegretörő SEO eszköz.
  • Megbízható, sokat tesztelt megoldásokat tartalmaz.
  • Folyamatosan követett SEO elvek alapján módosítjuk tesztjeinket.

Kosár

A kosár tartalma 0 kupon.
Összesen 0 Ft
Bezár
A kupon sikeresen a kosárba került

Mit kapsz eredményül?

Seeky megmutatja az indexszámokat