Paranoia vagy tényleg lehallgatnak telefonon?

Még ha nem is telefonálsz, akkor is hallanak

Ma egy érdekes cikket olvastam, amiben írtak már nagyon régóta foglalkoztatnak, hogy hogyan is lehet ez. Veled fordult már olyan elő, hogy valakivel beszélgettél valamiről, aztán másnap abban a témában megdobáltak a közösségi oldalak reklámmal?

Sam Nichols írt ezzel kapcsolatban egy cikket, ami talán magyarázatot ad erre a jelenségre, ami már-már sokszor paranoikus tüneteket okozhatott sokunkban.

Sam és barátja egy bárban üldögélt és legutóbbi japán utazásukról beszélgettek és arról, hogy milyen jó lenne visszamenniük. Mindkettőjük zsebében ott lapult az iPhone. Másnap a Facebookon olyan hirdetéseket kaptak mindketten, amik olyan repülőjáratokat ajánlottak, amik olcsók és Tokióba tudnának menni velük.

Furcsaság csak? Próbálom magam is meggyőzni sokszor, hogy ilyen véletlenek vannak, csak egyszerűen jobban felfigyelek egy-egy témára és szembeötlik egy olyan hirdetés, ami felett ezelőtt átsiklottam.

Nem csak azzal beszélsz, akit hívtál?

Sem tovább ment a témában és nekifogott egy kísérletnek. Az okostelefonjába azt suttogta 5 napon keresztül naponta kétszer, hogy szüksége lenne olcsó ingre a munkához és visszamenne az egyetemre tanulni, majd figyelte a Facebook hírfolyamot, hogy milyen hirdetéseket kap. Talán nem lepődünk meg, de egyik napról a másikra a szponzorált hirdetésekben egyetemi kurzusokat és olcsó ruházatokat ajánlottak nagy mennyiségben.

Az okostelefonok lehallgatnak?

A magyarázat nem olyan ördögi, mint amilyennek gondolnánk. Dr. Peter Hannay - Asterisk cybersecurity cég biztonsági tanácsadója és Editt Cowan Egyetem egykori oktatója és kutatója - elmondta, hogy mi történhetett.

Ahhoz, hogy az okostelefon valóban figyelmet szenteljen egy beszélgetésnek, ahhoz triggerre van szükség, pl. a Hey Siri vagy Ok Google esetében. (OK Google - "A Hangtevékenységek segítségével a Google még inkább személyre szabott élményeket biztosíthat szolgáltatásaiban. Például jobban megérti Önt a Google, amikor hangalapú keresést vagy hangműveletet szeretne elvégezni.")

Trigger - olyan dolog, ez esetben kulcsszó, kifejezés, aminek elhangzása kiváltja azt, hogy elindul egy parancsteljesítés, hangrögzítés.

Ezen szolgáltatásokban beállított triggereken kívül nincs rögzítés elméletileg, de pl. a Facebook esetében senki sem tudja mik a triggerek, amelyek elindítják a rögzítést. Valójában több ezer ilyen trigger lehet. "Időről időre hangfájlok rögzítése történik más alkalmazások pl. Facebook szerverein, de nincs hivatalos értesülésünk arról, hogy mi volt a kiváltó ok - kulcsszó" - magyarázta Dr. Peter Hannay. "Függetlenül az időzítéstől, helytől, funkcióktól, több alkalmazás elkéri az engedélyt a mikrofon használatához és rendszeresen használják is azt. Az alkalmazások titkosított formában küldik tovább az adatokat, ezért nagyon nehéz meghatározni a pontos triggereket." Hangsúlyozta, hogy a Facebook vagy Instagram több ezer triggerrel rendelkezik, ezért akár csak egy beszélgetés a baráttal arról, hogy új farmert szeretnél, az aktiválhatja a rögzítést. Aktiválhatja, tehát nem biztos, hogy meg is történik, de mivel a technológia létezik, használják is. A Facebookhoz hasonló vállalatok egyébként tagadják, hogy lehallgatnák a beszélgetéseket! A törvények lehetővé teszik, marketing szempontból a végfelhasználók is jól járhatnak vele, ezért Peter szerint élnek is a lehetőséggel.

Vigyázz a telefonodon mit engedélyezel!

Peter elmondta, hogy a szerverekre küldött adatok biztonsága ugyan nem garantálható a végtelenségig, de abban biztos, hogy 2018-ban egyetlen cég sem fog eladni ilyen adatokat közvetlenül a hirdetőknek. Miért?
"Ahelyett, hogy azt mondanák a hírdetési cégek, hogy itt van a lista az emberekről, akiket demográfiailag célozhatnál, ahelyett azt mondják: Miért nem adsz nekem egy kis pénzt és majd én azoknak jelenítem meg a hirdetésed, akiknek szeretnéd. Ugyanis, ha kiadnák ezeket az információkat, akkor elveszítené az értékét, ezért is próbálják titokban őrizni."

Peter szerint a technológiai vállalatoknak értékesek ezek az adatok, de a kormányzati szervektől nem tartják biztonságban. Mivel a legtöbb ilyen cég központja az Egyesült Államokban van, az NSA, vagy akár a CIA is tudomást szerez ezekről az információkról függetlenül attól, hogy a személy hazájában, akitől az adat származik, ott törvényes-e az ilyen adatbegyűjtés. Tehát igen, a telefonok lehallgatnak, és bármi, amit mondunk a telefonunk körül, esetlegesen felhasználható ellenünk. Peter szerint azért ez nem olyan, amitől rettegnünk kellene. Mert ha nem újságíró, ügyvéd, vagy más érzékeny adatokkal foglalkozó személytől származnak az információk, nem lesz probléma, hiszen a hozzáférés csak a hirdetőknek szól. Ha normális életvitelt folytató emberek vagyunk, akkor ez a "funkció" nem különbözik igazán attól, mint amit a böngészőben való viselkedéseink alapján gyűjtenek rólunk.

Június 13-án frissítette Sam a cikkét olyan hozzászólással, hogy a Facebook nem fér hozzá automatikusan az adatokhoz.

Az biztos, hogy én e cikk után fogom magam és átnézem az okostelefonom, hogy milyen programok vannak fent és ott melyik kapott engedélyt tőlem a mikrofonhasználatra. Lehet jobb óvatosnak lenni? Te is tapasztaltál ilyen célzott hirdetéseket?

Sam Nichols cikke alapján

Élesné G. Szilvia SEO szakértőÉlesné G. Szilvia
SEO szakértő

Miért minket válassz?

  • Szupergyors, 1 perc alatt elvégezhető SEO teszt.
  • Részletes elemzés 80+ szempont alapján.
  • Költséghatékony, lényegretörő SEO eszköz.
  • Megbízható, sokat tesztelt megoldásokat tartalmaz.
  • Folyamatosan követett SEO elvek alapján módosítjuk tesztjeinket.

Kosár

A kosár tartalma 0 kupon.
Összesen 0 Ft
Bezár
A kupon sikeresen a kosárba került

Mit kapsz eredményül?

Seeky megmutatja az indexszámokat