WCAG 2.0

A WCAG 2.0 az akadálymentes weblap mércéje használhatósági és ergonómiai szempontból. Az ilyen szabványnak megfelelő weboldalakat hatékonyan, akadálymentesen tudják használni a sérült és fogyatékos emberek (pl. gyengén látók, hallássérültek), vagy akik kevésbé értenek az informatikához, vagy akár elavult hardvert használók.

Ennek a szabványnak 3 szintje van: A - AA - AAA
A - a legalacsonyabb szint, amelyet mindenképp be kell tartania egy akadálymentes weboldalnak.
AA - főként közérdekű, közszolgálati-, és állami-, önkormányzati weboldalak magasabb szintű akadálymentességét határozza meg.
AAA - a legszigorúbb szint, amelynek szabályait olyan weboldalnak kötelező betartani, amelyet nagyrészt sérült és fogyatékos emberek látogatnak.

A WCAG szabvány azért született, hogy a weboldalt sérült és fogyatékos emberek is tudják kezelni, olvasni. Az alábbi csoportokra kiemelten figyelnek a szabályok megalkotása során:
- vakok
- gyengénlátók
- színtévesztő és színvak felhasználók
- hallássérültek
- mozgássérültek
- epilepsziások
- értelmi fogyatékosok
Viszont vannak olyan csoportok, akik más akadály miatt tudnak nehezen navigálni a weboldalakon. Ilyenek például az idősek, vagy gyerekek és az elavult böngészőt, régi lassú számítógépet használók.

Látható, hogy a ha minden célcsoportnak meg szeretne mindenki felelni, akkor fekete-fehér kontrasztos, minimális képet használó, picike információs oldalak lennének csak. Ezért is fontos, hogy a célközönséget megvizsgálva alakítsuk ki a weboldalakat, és ahol megengedhető, akkor elhagyhatóak a szabvány előírásai, hiszen nem kötelező érvényű a WCAG szabvány minősíttetés, ha nem speciális weboldalt készítünk. De figyelem! Vannak olyan technológiai szabályok, amelyeket be kell tartani ahhoz, hogy ha minimálisan is, de odafigyeljünk azokra a látogatókra, amelyek akadályoztatva vannak valamilyen szempontból; és ezt a keresők is figyelembe veszik rangsorolásnál!

Weboldal elemzésünk során a fentiek miatt, több ellenőrzési pont a minimális akadálymentesség meglétére irányul:
- Képek ALT attribútum vizsgálata
- Oldal képei/Legnagyobb kép vizsgálata
- Oldal méretének vizsgálata
- Reszponzivitás vizsgálata (eltérő képernyőméreteken is optimális szélességű legyen a tartalom)
- Weboldal képernyőben mért magasságának vizsgálata
- Flash vizsgálat
- Frame vizsgálat
- Címsorok vizsgálata
- Oldal nyelv rögzítésének vizsgálata
- Karakterkódolás vizsgálata

A weboldal WCAG 2.0 szabványnak megfelelési vizsgálata egy elég hosszadalmas és összetett feladat, mert minden részt átvizsgálnak, és a vizsgálatba sérült és fogyatékos embereket is bevonnak. Magyarországon a W3C Magyar Irodát ajánljuk, akinél lehet jelentkezni minősítésre. A weboldal gyors AA típusú átvizsgálására is van lehetőség már egy-két oldalon, ahol láthatjuk merre vannak hibák az oldalon, pl. http://www.tawdis.net/ingles.html?lang=en weblapon, ami angol nyelvű.

 

 Miért minket válassz?

  • Szupergyors, 1 perc alatt elvégezhető SEO teszt.
  • Részletes elemzés 80+ szempont alapján.
  • Költséghatékony, lényegretörő SEO eszköz.
  • Megbízható, sokat tesztelt megoldásokat tartalmaz.
  • Folyamatosan követett SEO elvek alapján módosítjuk tesztjeinket.

Kosár

A kosár tartalma 0 kupon.
Összesen 0 Ft
Bezár
A kupon sikeresen a kosárba került

Mit kapsz eredményül?

Seeky megmutatja az indexszámokat