Yahoo directory halála

yahoo directory

2014. szeptember 26-án a Yahoo megosztotta az azt hírt, hogy 2014. december 31-én a Yahoo Directory bezárja kapuit.

Yahoo Directory?

Nem találkoztál még vele? Akkor nagyon fiatal vagy.

20 évvel ezelőtt (1994-ben) még nem a Google keresője segített az internet információinak megtalálásában. Akkoriban még nagy könyvtár oldalak voltak, amelyek összegyűjtötték a lényeges weboldalakat témakörök szerint, és ezek között csemegézve lehetett felfedezni az internetet.
Az egyik legnagyobb, legtöbb weboldalt begyűjtő hely a Yahoo Directory volt. Alapítója Jerry Yang és David Filo. A begyűjtött oldalak közötti keresés általános kifejezésekre alapult. Emberek segítségére támaszkodott, ahol felülvizsgálták a beküldött weboldalakat, és azokat rövid leírásokkal szervezték kategóriákba. Olyan volt, mint egy nagy könyvtár. Nem volt mögötte olyan minőségi technikai szolgáltatás, amely automatikusan megkereste volna az interneten azokat a weboldalakat, amelyek megfeleltek a keresett kulcsszónak.

1998-ban jött a Google és bebizonyította, hogy automatizálással sokkal nagyobb hatékonysággal lehet összegyűjteni a weboldalakat. Könyvtár hasonlattal tovább élve, a Yahoo olyan volt, mintha egy könyvtárban a könyvekről begyűjtött katalóguslap alapján keresi ki a számodra releváns weboldalt; a Google pedig olyan, mint ami a könyvek minden egyes oldala szerint tudná kikeresni a legmegfelelőbb oldalt.

Ha nem volt találat a Yahoo saját könyvtárában, akkor felajánlotta más keresők válaszait. A Google 2000-ben felajánlotta, hogy társuljon a Yahooval. A Google lett a Yahoo 4. partnere. Az Open Text volt az első, AltaVista a második és az Inktomi a harmadik. 2002-ben a Yahoo rájött, hogy Google keresési eredményei annyira jók, hogy az lett a fő listája. Ez volt végeredményben a kezdete a Yahoo lassú halálának.

Yahoo könyvtár kategóriák

A Yahoo könyvtár így már kb. 1 évtizede halott, hiszen szinte mindenki a Google keresőt használja; de az biztos, hogy azok a weboldalak, amelyek a Yahoo könyvtárába bekerültek, azok megbízhatóak és értéket képviselnek. Az elmúlt 10 évben is tovább folyt a weboldalak katalógusba gyűjtése ingyenes és fizetett bekerülés lehetőségével. Aki ingyenes beküldéssel próbált élni, annak sok-sok hónapot kellett várni, amíg bekerülhetett a weboldalak közé (nekem pl. több mint 1 éve van benyújtva az ajánlásom hiába); aki pedig a gyorsabb, biztosabb 7 nap alatti bekerülést választotta, annak pedig évi 299 $-t kellett fizetnie. Statisztikai adatok nem állnak rendelkezésemre, ezért nem tudom megmondani, hogy mennyien éltek a fizetős szolgáltatással, de minden bizonnyal nem lehetett olyan magas ez a szám, hogy akár emiatt is érdemes lenne még továbbiakban is üzemeltetni a Yahoo könyvtárat.

(Forrás: Danny Sullivan - SearchEngineLand)

 

Élesné G. Szilvia SEO szakértőÉlesné G. Szilvia
SEO szakértő

Miért minket válassz?

  • Szupergyors, 1 perc alatt elvégezhető SEO teszt.
  • Részletes elemzés 80+ szempont alapján.
  • Költséghatékony, lényegretörő SEO eszköz.
  • Megbízható, sokat tesztelt megoldásokat tartalmaz.
  • Folyamatosan követett SEO elvek alapján módosítjuk tesztjeinket.

Kosár

A kosár tartalma 0 kupon.
Összesen 0 Ft
Bezár
A kupon sikeresen a kosárba került

Mit kapsz eredményül?

Seeky megmutatja az indexszámokat